Presència de dona. Del dret al vot a la democràcia paritària

ACTIVITAT EMMARCADA EN LA SETMANA DEL DIA DE LA DONA TREBALLADORA, 8 DE MARÇ

(Visites especials la setmana del 7 a l’11 de març)

Descripció: Visita guiada a l’exposició Presència de dona. Del dret al vot a la democràcia paritària, instal·lada a la seu del sindicat UGT de Palma. Durada: 60 minuts (aproximadament). Guia: Cristina Ferrer, docent i investigadora. L'activitat està dirigida a alumnes de secundària.

Context:

Dia 8 de març es celebra el dia Internacional de la dona treballadora, dia en el qual es reivindica el feminisme, es denuncia el masclisme i es commemora la lluita de les dones per la seva participació en tots els àmbits de la societat. 

L’escola es fa ressò d’aquesta data assenyalada, i s’aprofita la commemoració per treballar els valors de la igualtat i la coeducació, així com aprofundir en aspectes concrets de la història de la humanitat.

FETE-UGT vos vol presentar l’exposició amb la qual comptam per treballar aquesta temàtica, PRESÈNCIA DE DONA. DEL DRET AL VOT A LA DEMOCRÀCIA PARITÀRIA, guiada per una de les seves autores, Cristina Ferrer.

Exposició:

PRESÈNCIA DE DONA. DEL DRET AL VOT A LA DEMOCRÀCIA PARITÀRIA

Els vint panells fan una retrospectiva de la lluita a l’Estat espanyol per estendre el sufragi universal també a les dones. Aquesta lluita pel sufragi femení, com en tots els països, va ser difícil i lenta, i es va aconseguir durant la Segona República i després d’una confrontació molt forta entre els partidaris i els detractors. Les dones, a Espanya, accediren a la ciutadania electoral amb el canvi de règim de 1931, moment en què s’aprovà una constitució nova i una llei electoral que, per primera vegada, incloïa el sufragi femení i masculí.

El 1933 les dones, per primera vegada en la historia d’Espanya, varen participar en les eleccions legislatives del mes de novembre. Més de sis milions d’electors varen votar. En l’exposició es representen les figures més clarividents del feminisme de l’època, com ara Clara Campoamor, Victoria Kent, i Margarita Nelken, que varen ser parlamentàries en el moment de l’aprovació del vot de la dona a Espanya.

Reserva plaça al 971 760072